LEN: prémiový přírodní materiál, který vyniká svou autentičností

LEN: prémiový přírodní materiál, který vyniká svou autentičností

Náš první díl ze série „Představení materiálů“ začínáme u 100% lnu. Historie zpracovávání lnu na textilní vlákna sahá až do 7. tisíciletí před naším letopočtem. Dle některých zdrojů docházelo k prvnímu zpracování v Jižní Americe, dle jiných v Íránu. Do Evropy se textilní vlákna lnu dostaly ale mnohem později. V čem tkví přednosti, zašlá sláva ale i comeback tohoto skvělého materiálu? Pojďme se podívat zblízka na prémiový přírodní materiál, který není jednoduché získat a který vyniká svou autentičností. 

 

Hlavní přednosti lnu

V textilním odvětví představuje len tkaninu, která vyniká vysokou pevností, trvanlivostí a schopností absorbovat vodu. V neposlední řadě mají lněná vlákna schopnost tepelně-izolační. Tyto vlastnosti s vhodnou povrchovou úpravou (změkčování a další „finišovací“ úpravy) znamenají, že jde o materiál naprosto ideální pro využití na ložní prádlo, ručníky ale třeba i obleky nebo tradiční lněné košile. 

 

Proč byl len na ústupu

Důvod je jednoduchý: cena a nástup syntetických materiálů. Len vyžaduje velké množství vody, a tak je jeho pěstování vhodné zejména v oblastech s velkými úhrny srážek. Aby mohl být využitý v textilním průmyslu, musí len projít poměrně náročným procesem zpracování a to z něj dělá velmi drahý materiál. S boomem syntetických materiálů tak prakticky vymizel z nabídky komerčních značek. A právě to se nyní začíná měnit. 

 

Návrat 100% lnu

Len v poslední době (době nahrazující většinu syntetických materiálů přírodními) představuje velmi zajímavou alternativu pro spousty textilních ale i dalších produktů. Spolu s konopím tak tento tradiční materiál zažívá přirozený „comeback“ a my jsme velice rádi, že se nám podařilo zařadit jej do našeho portfolia. 

 

Milujeme jeho přirozenost

Tradičním prvkem lněných látek jsou tzv. nopky. Malé trhlinky, které jsou charakteristické pro přírodní len, a které se z procesu výroby neodstraňují. Dávají materiálu svou autentickou patinu a designovou zajímavost.

 

Představujeme lněné povlečení

Podařilo se nám získat do výroby 100% přírodní len, který je navíc zpracováván v české společnosti. Čistě přírodní původ a technologicky etické zpracování lnu nám tak umožnilo zahájit výrobu lněného povlečení, které vám konečně můžeme s hrdostí představit. 

 

Stejně jako vy si i další zákazníci začínají vážit menšího množství produktů s dlouhou životností a dávají jim přednost před před rychloobrátkovými produkty. 

Právě z tohoto důvodu jsme se zaměřili na nadčasový design – aby lněné povlečení mohlo být vaším stěžejním kouskem interiéru, i když se jeho okolí bude v průběhu let měnit. 

 

Naše lněné povlečení vyrábíme v rozměru 140*200 cm, ale v případě požadavku dokážeme zpracovat i prodlouženou délku na 140*220 cm. A až si ho doma rozbalíte, asi budete překvapení stejně jako my, jak dokáže být jemné. 

 

Budeme se těšit na vaše zkušenosti a zpětnou vazbu! 

Back to blog